Kiosztották a III. Bábos Drámaíró Verseny díjait a békéscsabai Ibsen Házban vasárnap délután. Ezzel véget ért a négynapos megmérettetés.

A legjobb dráma Szabó T. Anna Allegria, avagy a diadal című műve lett.     A legjobb rendező díját Kuthy Ágnesnek ítélték oda. A legjobb színész Schneider Jankó, a Hepp Trupp társulat tagja lett, a legjobb színésznőnek a kecskeméti Ciróka Bábszínházból Telenkó-Oláh Tímeát választották – tájékoztatta az MTI-t Lenkefi Zoltán, a rendező Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

A legizgalmasabb karakterszínész elismerést Bonczidai Dezső, a Marosvásárhelyi Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház művésze kapta, a legjobb női karakterszínésznőnek Spergel Annát, a Szegedi Kövér Béla Bábszínház tagját választották.

A közönség szavazata alapján a legjobb előadás Vörös István Atkák című darabja lett, amelyet Katkó Ferenc, a Békéscsabai Jókai Színház művésze rendezett.

A zsűri idén a legjobb háttérműhely elismerését adta a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeti titkárának, Szantnerné Botyánszki Juliannának, valamint a társulatok tagjaiból összeállt öttagú zenekarnak, amely mindhárom darabban közreműködött. A zenekar tagjai Czapp Ferenc, Lovas Gábor, Rákóczi Antal, Adorján Balázs és Lenkefi Zoltán voltak.

A díjakról öttagú zsűri döntött, a grémiumban Elek Tibor irodalomtörténész, Zalán Tibor, a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja, Túriné Kovács Márta, békéscsabai önkormányzat Oktatási, Közművelődési és Sport osztályának osztályvezetője, Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója és Jászay Tamás kritikus foglat helyet.

A III. Bábos Drámaíró Versenyen a Békés Megyei Hírlap csütörtöki számának cikkei közül sorsolták ki Az atkáktól tüsszög? címet, ez alapján írt három író – Szabó T. Anna, Vörös István és Markó Róbert – egy éjszaka alatt egyfelvonásos gyermekdrámát. A versenyben részt vevő bábszínházak művészei a rendezőkkel – Kuthy Ágnessel, Katkó Ferenccel és Kolozsi Angélával – alig két és fél nap alatt állították színpadra a műveket.

Forrás: MTI