Hanczár György, a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának tagja kapta vasárnap a IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny fődíját, megosztott első díjat kapott a szegedi Kovács Éva és a Tisza-parti városban tanuló Baracskai Judit.

A versenyen 18 és 36 év közötti énekesek vehettek részt. A 136 indulót két korcsoportban – 18-25 évesek és az alapképzésben résztvevők, valamint a mesterképzésben tanuló egyetemisták és ifjú művészek – díjazták.

Az első kategória versenyzői az alapképzésben résztvevő hallgatók voltak. Az első helyezett a vietnami születésű Ninh Duc Hoang Long lett, aki magyarul adta elő mind a versenyen, mind a gálaesten a Hazám, hazám című Bánk bán áriát. A második Raftis Theodora, a harmadik pedig Kiss Diána lett.

A második kategóriában azok indulhattak, akik közel állnak művészdiplomájuk átvételéhez – a mesterképzésben résztvevő hallgatók -, illetve már végzett ifjú művészek. Az elsőnek járó 500 ezer forintos pénzjutalmat a Szegeden tanuló Baracskai Judit és a szegedi Kovács Éva kapta, második helyezést ért el Rendes Ágnes és Egyed Apollónia, míg a harmadik megosztva Vámosi Katalin és Bódi Zsófiával lett.     A IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny Simándy-díját – amelyet idén először ítéltek oda – Hanczár György vehette át. A fődíjas Az ezred lánya című tenor áriával nyerte meg a zsűrit. A fiatal tehetség Szegeden énekelte élete első főszerepét. A közönség Mozart A varázsfuvola című operájában ismerhette meg a hangját, amikor az Alföldi Róbert rendezte darabban Tamino szerepében lépett színpadra.

A 100 éve született Simándy József emlékére tartott – Temesi Mária és Sinkó György operaénekes által alapított – versenyen az énekesek az elődöntőben egy szabadon választott dalt vagy áriát, a középdöntőben és a döntőben pedig három művet adtak elő.

Forrás: MTI