Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk kedden egy figyelmeztetést tett közzé, mely szerint az Európai Uniónak kevesebb, mint két hónapja van a menekültválság kezelésére. Ha erre nem képesek a tagállamok, akkor szerinte véget ér az útlevél nélküli szabad schengeni zóna.

Tusk megemlítette, hogy az emberek frusztrációja egyre nő mind Brüsszelben, mind Németországban, utóbbi ráadásul az EU gazdasági motorja, s egyben a gazdasági bevándorlók fő célpontja. Szerinte az EU eddig nem volt képes megbirkózni a II. világháború utáni legnagyobb menekülthullámmal.

“Nincs már két hónapunk sem a dolgok kézbe vételére” – nyilatkozta az elnök. “Az Európai Tanács márciusi ülése lesz az utolsó alkalom, hogy megnézzük, működik-e a stratégiánk. Ha nem, szembe kell néznünk a következményekkel, mint például a schengeni rendszer összeomlásával.”

Az Európai Tanács március 17-18-i ülésének fő témája a menekültválság lesz. A schengeni rendszert már felfüggesztették néhány országban, többet közt Dániában, Németországban és Svédországban, amelyek már visszaállították a határaik őrzését a menekülthullám megállításáért.

A korábban Törökországgal felállított megállapodás, mely szerint kordában tartják a menekültáradatot az ország megrekedt uniós csatlakozásának újraindításáért cserébe, még meghozhatja gyümölcsét – mondta az elnök. Ugyanígy nincs még eldöntve az EU közös határőrsége, melyről a júniusi ülésen lehet szó.